Saturday, October 27, 2012

Pokok dan Ruang Penanaman

Trees - Give them a space!

Penanaman yang baik yakni menggunakan teknik atau kaedah penanaman yang disyorkan sepatutnnya boleh menghasilkan tanaman yang tumbuh dengan baik. Walaubagaimanapun adakalanya masih wujud juga kegagalan untuk melihat pokok yang ditanam ini tumbuh dengan sempurna kerana wujudnya faktor lain yang dinamakan RUANG.

Ruang bagi pokok untuk membesar amat mempengaruhi prestasi pertumbuhan pokok terutamanya dalam jangkamasa panjang. Ruang yang sempit boleh menghadkan tumbesaran akar dan mengganggu pokok berkenaan untuk terus membesar. Ruang yang sempit juga boleh menyebabkan kesulitan lain berlaku seperti kerosakan struktur longkang, laluan pejalan kaki bahkan jalanraya juga boleh  menjadi rosak sekiranya terdapat rekahan, yang membolehkan akar-akar kecil memasukinya dan membesar.

Pokok yang baru ditanam tidak akan berada di dalam saiz asal ianya ditanam. Ia merupakan benda hidup yang akan terus membesar.


(foto above : Its too close to the road and the root zone is too small. It will grow for a while. Once the branch start growing, it will become nuisance to vehicles)

Pokok yang ditanam, terutamanya pokok teduhan ataupun pokok pinggiran jalan - bukanlah ditanam atas dasar untuk  memenuhi syarat. Pokok -pokok ini ditanam setelah pelbagai pertimbangan dibuat dan difahami bahawa kemajuan berbentuk struktur keras semata-mata tidak membawa kita ke hadapan. Ianya dicadang untuk ditanam untuk memberi keselesaan kepada warga pengguna. Warga pengguna ini pula boleh terdiri daripada mereka yang berulang-alik secara berjalan kaki di kawasan bandar, kalangan pekerja yang menuju ke pejabat atau ke stesen kemudahan kenderaan awam, kaum pelajar yang berjalan ke kelas atau bangunan pengajian mereka bahkan mereka yang tidak ingin menunggu di bawah panas terik mentari. Agak aneh untuk seorang jiran yang terpaksa memandu ke rumah tetangga mereka yang hanya tinggal selang  4  atau  5 buah rumah semata -mata kerana tiada sebatang pokok pun sepanjang perjalanan tersebut!

Menyediakan ruang untuk pokok tumbuh dengan baik merupakan keperluan. Ruang yang minima 3' lebar (1m lebar) bukan lagi trend terkini. Kita telah melalui zaman menyediakan ruang atau bahu-bahu jalan yang sempit yang menghadkan pokok-pokok untuk membesar dengan baik. Jarak yang lebih lebar diperlukan sekurang-kurangnya 2m lebar bagi dijadikan koridor landskap yang baik.

Mereka yang merancang penanaman seharusnya mempertimbangkan jumlah ruang yang diperuntukkan untuk pokok berkenaan tumbuh dan memberikan fungsinya. Pemahaman tentang bagaimana rupabentuk serta saiz pokok berkenaan apabila matang boleh membantu di dalam perancangan awal pembangunan bagi menentukan luas kawasan atau koridor yang sesuai untuk pertumbuhan pokok.


Ruang tumbesaran yang kecil serta pemilihan pokok yang kurang berkualiti menyebabkan fungsi pokok ini ditanam -  tidak dapat diperolehi oleh pengguna. Mulakan langkah baru, rancang dengan lebih teliti dan bersepadu bagi memastikan negara yang kita diami mewarisi pokok-pokok yang berkualiti.

avoid providing limited space for tree to grow. They wont last long. Start planning and understanding too. Look for an arborist for your assistance.
Tips  :

1. Ruang yang kecil - pertimbangkan jenis spesies yang bakal ditanam. Tanam pokok bersaiz kecil atau sederhana.

2.  Akar memasuki ruang yang mengandungi air dan udara. Binaan struktur seperti longkang sekiranya tidak sempurna yakni mempunyai rekahan dan retakan boleh menyebabkan akar menyelinap masuk dan membesar. Perhatikan pokok yang ditanam di dalam palong (kerek perigi) akarnya berpintal di dalam palong itu sahaja.

3. Selain mendapatkan air dan makanan, akar pokok juga memanjang untuk menstabilkan kedudukan pokok atau memegang pokok.Artikel oleh mytaman
Layari dunia taman anda di http://mytaman-ilhamnurani.blogspot.com/Artikel lain yang berkaitan :

Benarkah menanam semudah ABC?
Penanaman pokok
Penyediaan tapak penanaman


No comments:

Post a Comment